Mocznik w kosmetyce znalazł zastosowanie ponad 40 lat temu i do tej pory jest obecny w składach wszelkich preparatów. W dawnych czasach ze względu na źle kojarzoną nazwę, producenci nie umieszczali go na etykietach swoich produktów. Według hasła słownikowego mocznik jest związkiem chemicznym – organicznym, który występuje naturalnie w naszym organizmie. Ta definicja jest bardzo zwięzła, zwłaszcza że ten skromnie wyglądający składnik posiada wiele korzystnych właściwości.

Właściwości mocznika

Mocznik posiada właściwości zmiękczające i nawilżające skórę. Działa przeciwświądowo i sprawia , że skóra staje się dużo bardziej jędrna i gładka. Jego cechą jest higroskopijność – co oznacza że przyciąga wodę i nie dopuszcza do jej parowania. Jest jednocześnie nietoksyczny, nie ma więc obawy że spowoduje alergię skóry.

Rodzaje zastosowań

  • Mocznik kosmetyczny wytwarzany jest w laboratorium. Występuje on w różnych stężeniach a najniższe z nich to tylko 2 % . Jego zadaniem jest podział komórek warstwy ziarnistej skóry co wpływa na pozytywną jej regenerację .
  • Stężenie tego składnika w proporcjach od 5 do 10 % zapewnia skórze optymalne nawilżenie i ułatwia wiązanie wody przez kreatynę. Dzięki temu skóra staje się przyjemna w dotyku i maksymalnie wygładzona.
  • Rynek oferuje również produkty z zawartością mocznika powyżej 10 %. Specyfik taki zwiększa znacznie przepuszczalność dla warstwy rogowej naskórka i powoduje łatwe złuszczanie. Producenci polecają jego zastosowanie w miejscach, gdzie skóra ma tendencję do przesuszania – są to między innymi łokcie i okolice pięt. Preparat taki świetnie nadaje się również przy leczeniu cery trądzikowej , posiada bowiem działanie przeciwbakteryjne.
  • W ofercie producentów dostępne są także preparaty o stężeniu 50 %. Są one jednak polecane już typowo przez dermatologów, na przykład w leczeniu długotrwale przesuszonej skóry lub rogowego zapalenia skóry.

Idealny dla suchej skóry

Mocznik znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie – co jest bardzo ważne w pielęgnacji cery. W czasie zakupów warto zwrócić uwagę na skład kosmetyku , jeżeli na opakowaniu widnieje napis mocznik lub urea to oznacza że krem przeznaczony jest do pielęgnacji suchej skóry Nie zrażajmy się więc mało przyjazną nazwą, a kierujmy korzyściami, które mogą wynikać ze stosowania kremów, zawierających mocznik.

Tagi: ,

Notka od autora

Cześć! Staram się zamieszczać tu sporo wartościowej wiedzy o zdrowiu i zdrowym trybie życia. Nie miej mi jednak za złe, gdy popełnię jakąś gafę. Nie jestem lekarzem i nie traktuj moich porad tak, jakbym nim był. Pamiętaj jednak, że staram się zamieszczać tu rzetelną wiedzę.