Szukaj
Close this search box.

Skwalan – co to jest i jak działa?

Skwalan jest lipidem i naturalnym składnikiem pochodzenia roślinnego. Coraz częściej pojawia się w składzie kosmetyków nawilżających i regenerujących do twarzy, włosów oraz skóry ciała, a wszystko to dzięki wyjątkowym właściwościom, tj. opóźnianie procesów starzenia, niwelowanie wolnych rodników oraz wzmacnianie płaszcza hydrolipidowego skóry.

Czym różni się skwalan od skwalenu?

Skwalen to naturalny składnik występujący w organizmach żywych. Znajduje się w spoiwie międzykomórkowym naskórka oraz w ludzkim sebum, wydzielanym przez gruczoły łojowe. Sebum odpowiada za ochronę skóry przed czynnikami zewnętrznymi, drobnoustrojami i zanieczyszczeniami. Wraz z wiekiem zawartość skwalenu w skórze szybko maleje, a po 50. roku życia wynosi już zaledwie 5%. Ponadto skwalen jako wielonienasycony węglowodór jest bardzo niestabilny i ulega rozkładowi pod wpływem promieniowania UV.

Skwalan – co to jest?

Skwalan to pochodna skwalenu, powstała w wyniku wysycenia nienasyconych wiązań chemicznych skwalenu. Jako węglowodór nasycony skwalan charakteryzuje się dużą trwałością i odpornością na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych, tj. promieniowanie UV. Wykazuje silne działanie ochronne i przeciwutleniające, dlatego jest szeroko stosowany w regenerujących i nawilżających kosmetykach do twarzy oraz ciała.

Skwalan z trzciny cukrowej

Skwalan z trzciny cukrowej to lekki, nietłusty i bardzo szybko wchłaniający się olejek, który miękko rozprowadza się po skórze, zapewniając jej gładkość, jędrność, elastyczność i nawilżenie. Reguluje wydzielanie sebum, redukuje drobne niedoskonałości, niweluje „worki” pod oczami i rozświetla skórę, dodając jej blasku. Ponadto wspiera kondycję włosów i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Skwalan trzcinowy rewelacyjnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry dojrzałej, tłustej, naczynkowej i alergicznej.

Skwalan z oliwek

Skwalan z oliwek to naturalna substancja tłuszczowa, pozyskiwana z oliwy z oliwek. Ma lekką formułę, szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze uczucia tłustości. Regeneruje płaszcz hydrolipidowy skóry, uzupełnia braki w warstwie lipidowej naskórka, a przy tym zapewnia głębokie nawilżenie i wygładzenie. Skwalan z oliwek jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry odwodnionej, podrażnionej, delikatnej lub atopowej.

Skwalan w kosmetykach

Skwalan jest szeroko stosowany w kosmetykach, głównie jako emolient i antyoksydant. Badania potwierdziły, że skwalan jest w pełni bezpieczny, hipoalergiczny i nadaje się do każdego rodzaju skóry. Ponadto jest niekomadogenny, a więc nie zatyka ujść gruczołów łojowych. Skwalan w kosmetykach pojawia się jako składnik nawilżający, regenerujący, regulujący wydzielanie sebum, wygładzający oraz wzmacniający kondycję i elastyczność skóry.

Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem serwisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *